MİMAR SİNAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

23.12.2012 4110

 

Niğde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mesleki ve teknik eğitim yoluyla sanayinin ihtiyacı olan aranılan eleman niteliğine sahip, yeniliğe açık, kendine hedef koyan ve sorgulayan, araştıran, geliştiren, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, özgüveni gelişmiş, başta insan olmak üzere tüm canlıları seven, insanlara ön yargısız yaklaşıp yetenek, ilgi ve kişiliklerine uygun eğitim almış meslek etiğine sahip başarılı, yükseköğrenime ve hayata hazır,  tam donanımlı, mutlu bireyler yetiştiriyor.

 

Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi, o ülkenin meslekî ve teknik eğitime verdiği değere bağlıdır. Meslekî eğitimin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde ülkemizin ekonomisini güçlendirmek ve ayağa kaldırmak için 2023 eğitim vizyonu kapsamında çağın gerektirdiği iş gücünü ekonomimize kazandırmak ilk hedef olmalıdır. Bu doğrultuda öğrenciler öğrenimlerini tamamladıkları alanda diplomanın yanı sıra iş yeri açma belgesi ve uluslararası geçerliliğe sahip Europass sertifikasını da almaya hak kazanıyorlar.

 

Mezunlar alanlarında gereken donanıma sahip olarak yetiştikleri için nispeten daha kolay iş bulabilmekte, kendileri iş yeri açabilmekte veya yükseköğrenimlerine devam edebilme şansı yakalamaktadırlar. Günümüzde daha da önem kazanan ve Milli Eğitim Bakanlığının adeta üzerine titrediği mesleki ve teknik eğitim, tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu beceri ve bilgi birikimiyle alanında tam donanıma sahip olarak yetişmiş bireyleri hedefleyen bir sistem.

 

 

 

81 ilde meslek liseleri ile iş birliğini öngören ve TOBB, TOBB ETÜ ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında Niğde'de Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de 2019 yılında proje okulu olarak seçilmiş olup  özel program ve proje uygulayan okullar arasında yerini almıştır.

 

Protokol yürütme kurulu, kısa süre içerisinde okulun niteliklerini artıracak önlemler almak ve eksiklerini gidermek üzere sıkı bir şekilde çalışmalarına başlamıştır. 26.02.2019 tarihinde proje okulu seçilen ve imzalanan protokol kapsamında 1 Salon Sporları Tasarım Beceri Atölyesi, 1 Müzik Tasarım Beceri Atölyesi, 1 Meslek Dersleri Uygulama Sınıfı açılarak Niğde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde olumlu gelişmeler yaşanmış ve önemli ölçüde iyileştirmeler hayata geçirilmiştir.

 

58 Yıllık Gelenek ve Marka Okul

 

Niğde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bugünkü Niğde Türk Telekom Başmüdürlüğünün bulunduğu yerdeki eski bir binada 30.09.1963 tarihinde orta kısımda bir, lise kısmında üç sınıf olmak üzere eğitim ve öğretime başlamıştır. Ticaret ve turizm alanında ara eleman ihtiyacı arttıkça öğrenci sayısı da buna bağlı olarak artmış ve söz konusu okul binası fiziki imkân yetersizliği sebebiyle ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelmiştir. Bu sebeple okul şu anda Niğde Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu olarak hizmet vermekte olan binaya taşınmıştır. 1986-1987 Öğretim yılında 3308 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle artan talepler neticesinde öğrenci sayısının artış göstermeye devam etmesi neticesinde bahse konu bina da fiziki anlamda ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelmiş ve yeni bina yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

 

Okul 2010-2011 Eğitim Öğretim yılından itibaren Kayseri yolu DİTAŞ Fabrikası karşısında, kurum açık alanı 17.770 m2,kurumkapalı alanı 7.106 m2,kurum bina oturma alanı 1.384 m2,kurum toplam alanı 21.000 m2 ve bina yüksekliği 22 metre olan yeni ve modern binasına taşınarak eğitim ve öğretim hizmetlerine devam etmektedir.

 

Niğde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 33 derslik, 6 bilgisayar laboratuvarı, 1 konferans salonu, 1 halı saha, 1 basketbol ve voleybol sahası, 1 Salon Sporları Tasarım Beceri Atölyesi, 1 Müzik Tasarım Beceri Atölyesi, 1 Meslek Dersleri Uygulama Sınıfı, 1 Adalet Uygulama Sınıfı (Duruşma Salonu), kütüphane, kantin bulunmaktadır.

 

Niğde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet, Bilişim Teknolojileri, Büro Yönetimi, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama ve Perakende alanlarında eğitim vermektedir.

 

Okul kadrosu 5 idareci, 55 öğretmen, 1 VHKİ ve 3 hizmetliden oluşmaktadır. Niğde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde her yıl başarılı öğrencilere Niğde Ticaret ve Sanayi Odası ve Niğde Ticaret Borsası tarafından burs verilmektedir. Ayrıca başarılı mezun öğrencilere iş imkânı da sunulmaktadır.

 

Okul 2020 yılında Erasmus + Programı Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği (KA102) Faaliyeti kapsamında "Avrupa'da E-Ticaret Uygulama Yöntemleri Stajı" adlı projesiyle öğrencilerini 2021 yılı sonunda Almanya'da staj çalışmalarına götürecektir. Ayrıca üst üste düzenlediği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarlarıyla da ulusal ve uluslararası projelerle adından sıkça söz ettiren okul olmuş diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da kendini kanıtlamış ve Niğde'de farkını ortaya koymuştur.