MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARIMIZ

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARIMIZ

Mesleki ve Teknik eğitimi geliştirmek için ve nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak için sektörün talepleri de dikkate alınarak yapılan çalışmalarımız... 

05.12.2017 283

       Okulumuz olarak 15/11/2017 tarih ve 19284766 sayılı yazı ile Niğde Organize Sanayi Başkanlığına, KOSGEP Niğde Müdürlüğüne, NİTSO Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, NESOB Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığına ziyaretler yapılmış Mesleki ve Teknik Eğitimi geliştirmek için yapılan çalışmalar anlatılmış uygulamaların olumlu sonuçları üzerinde durulmuştur. Sektörün okullarımızdan istemiş olduğu nitelikli iş gücü talepleri dinlenmiş bu konuda gerekli görülmesi durumunda birlikte hareket edilmesine karar verilmiştir. Okulumuz ile NESOB, MİGROS ve NİĞDE BARO´SU ile protokoller yapılmış diğer kurum ve işletmelerle de çalışmalar devam etmektedir.

 

05-12-201705-12-201705-12-201705-12-201705-12-2017

 

1- Öğrencilere beceri eğitimi için kapılarını açan işletmelere devlet desteği sağlandı:

            Okulumuz olarak, Uygulamanın başladığı Şubat 2017'den Kasım 2017´ye kadar İlimizde bulunan toplam 145 kamu ve özel işyerlerine 236 öğrenci İşletmelerde Meslek Eğitimi yapmaları için gönderilmiş,  bu işyerlerinden 88 özel işyerine toplam 134 öğrenci gönderilmekte ve bu zamana kadar toplam 96.437,05 TL devlet desteği katkısı sağlanmış olduğu belirtilmiştir.

2- Ön lisans programlarına geçişte ilave puan uygulamasına geçildi:

            Üniversitelerin ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulamasına son verildiği ve bunun yerine öğrenim gördüğü alanda ön lisans programlarına devam etmek isteyenlere ilave puan uygulamasına geçildiği, yapılan bu değişiklikle meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında verilen eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve böylece daha nitelikli işgücü yetiştirilmesinin önü açıldığı söylendi. 2016 -2017 Eğitim - Öğretim yılında okulumuzdan mezun olan son sınıf öğrencilerinden 9 öğrenci lisans, 63 öğrencide ön lisans programlarına yerleştirildiği belirtildi.

3- Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı:

            Okulumuzda Eğitim - Öğretime devam eden ve alan eğitimine başlayan 10. 11. ve 12. sınıflarında toplam 723 öğrencinin, mezun oluncaya kadar iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandırıldıkları belirtildi.

4- Meslek Lisesi mezunlarının tamamına teknisyen unvanı verildi:

            2016 - 2017 Eğitim - Öğretim yılında okulumuzdan toplam 227 öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerimize diploma yanında, İş Yeri Açma Belgesi, EuroPass belgeleri verildiği ve bu öğrencilerimizin teknisyen unvanı kazındıkları belirtildi.

5- Öğretim programları yenilendi:

            2017 - 2018 Eğitim - Öğretim yılı başında okul idaresi, tüm öğretmenler ve veliler olarak yenilenen öğretim programları ile ilgili  seminerler verildiği, okulumuzda 5 meslek alanı ve bu alanlara ait 5 meslek dalının öğretim programlarının tamamı ulusal ve uluslararası meslek standartları, sektörün talepleri, bilimsel ve teknolojik gelişmeler gözetilerek ilgili alan uzmanları, sektör, meslek kuruluşu, üniversite ve diğer paydaş temsilcilerinin katkı ve katılımları ile modüler yapıda kazanımlara dayalı olarak güncellendiği.

            Programlarla birlikte haftalık ders çizelgeleri de yenilenerek kademeli olarak uygulamaya konulduğu.

            Meslek öğrenen gençlerimizin ahilik kültürümüzün değerleri ile yoğrulmuş bir meslek ahlakına sahip olarak yetiştirilmesi, ahilik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması, meslek ahlakının meslek hayatındaki önemi ile millî ve manevi değerlere yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının 9. sınıfında uygulanan Mesleki Gelişim dersine Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklendi.Hazırlanan modülde"Vatan sevgisi" değerinin içinde 15 Temmuz kalkışması, şehitlerimiz ve kahraman gazilerimize ayrıca yer verildiği belirtildi.

6- Tüm il ve ilçelerde mesleki ve teknik eğitim okul yönetim kurulları (MTOYK) oluşturuldu:

            Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, sektörün ve ilgili tüm paydaşların yerel düzeyde mesleki ve teknik eğitimin gelişimine katkılarını sağlamak, mezunların istihdamını kolaylaştırmak, öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkânlarını artırmak, eğitim ortamlarının iyileştirilmesinde yerel kuruluşların desteğini almak, öğretmenlerin mesleki gelişimleri için işletmelerde işbaşı eğitim şeklinde hizmet içi eğitim imkanlarını artırmak amacıyla okul müdürlerinin, il/ilçe milli eğitim temsilcilerinin, sektör ve meslek kuruluşu temsilcilerinin, üniversite, belediye ve ilgili diğer kamu ve özel kurum ve kuruluş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı İlimizde "Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulları" oluşturulduğu söylendi.

7- Mesleki ve teknik eğitim okullarının performansları izlenerek her okula karne verilecek:

            Bu konuda okulumuzda da 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren mesleki eğitim performanslarının izlenerek değerlendirileceği ve karne verileceği belirtildi.

8- Sektörle işbirliği çalışmaları artarak devam ediyor:

            Okulumuzda Mesleki ve teknik eğitimde sektör işbirliğini güçlendirmek, kaliteyi artırmak, eğitim alt yapısını güçlendirmek, bireylerin istihdamını kolaylaştırmak, öğretmenlerin ve sektörde çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, öğrencilere burs sağlamak amacıyla 3 farklı kurum/kuruluşla yapılan 3 protokol yürürlüğe konulduğu belirtildi.

            KOSGEB ile yapılan işbirliği protokolü sayesinde meslek lisesinden mezun olan öğrencilere yeni girişimci desteğine başvurma hakkı verildi. Bu kapsamda meslek lisesi mezunlarına 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de faizsiz kredi desteği sağlanmış olduğu söylendi.

            Okul-sektör işbirliğini güçlendirmek ve işletmelerin bulundukları yerlerde faaliyet gösteren okullara sahip çıkmalarını ve işbirliği yapmalarını özendirmek amacıyla tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının en az bir sektör kuruluşu ile protokol yapmaları esasına dayalı Okul Hamiliği Projesi başlatıldığı. Proje kapsamında önümüzdeki eğitim-öğretim yılında okul-sektör işbirliği çalışmalarına hız verileceği söylendi.

 

 9- Eğitim-sektör istişare toplantıları devam edecek:

            Mesleki ve teknik eğitimde yapılan iyileştirme çalışmalarını sektöre aktarmak, karşılıklı görüş alış verişinde bulunmak, mesleki ve teknik eğitimde eğitim-sektör işbirliğini geliştirmek amacıyla ilimizde düzenli periyodlarla eğitim-sektör istişare toplantıları yapıldığı, İstişare toplantılarına ilimizden sanayi ve ticaret odası, esnaf ve sanatkârlar odaları birliği temsilcileri, organize sanayi bölgesi temsilcileri, okul ve il/ilçe milli eğitim müdürleri, akademisyenler, öğretmenler, sendikalar, STK'lar ve diğer paydaş kurum temsilcileri katılması gerektiği belirtildi.

10- Öğrenci devamsızlıkları takipte:

            Okulumuzda öğrencilerinin devamsızlıklarının azaltılması amacıyla alınacak tedbirler geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında il/ilçe milli eğitim ve okul/kurum müdürlüklerince öğrenci, öğretmen, yönetici ve velilere yönelik seminerler düzenlendiği; farkındalık çalışmaları, okul devamsızlıkları önleme ekibi kurulduğu, devamsızlığı bulunmayanların ödüllendirildiği, çalışmak zorunda olan öğrencilere maddi destek sağlandığı,  devamsızlık yapmaya meyilli öğrencilerin tespit edilerek sosyal, sportif faaliyetlere katılımının teşviki vb. bir çok faaliyet gerçekleştirildiği belirtildi.

11- Meslek liseleri proje çalışmalarında zirvede:

            2017 yılında okulumuz olarak AB Projesi çalışmalarının başlatıldığı, TÜBİTAK 4006 bilim fuarı başvurularının yapıldığı ve proje çalışmalarının devam ettiği yılsonunda 24- 25 Mayıs 2018 tarihinde de okulumuzda sergi açılacağı söylendi.

12- Mesleki ve teknik eğitimde tanıtım atağı başlatıldı:

 

            Bu kapsamda, okulumuzda mesleki ve teknik eğitimin önemi ve gençlere sunduğu fırsatlar konusunda halkımızı bilgilendirmek amacıyla kamu spotları ve tanıtım filmleri hazırlanarak okulumuz web sitesinde yayımlandığı, aynı şekilde afişler ve el broşürleri hazırlanarak ortaokullara dağıtıldığı söylendi. Meslek dersi öğretmenlerinin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla 2017 - 2018 yılında hizmet içi eğitim almaları gerektiği belirtildi.